Планини

Планини

Онлайн пътеводител на планините по света. Всичко за красивите планини в България. Снимки и туристическа информация на най-впечатляващите планини и върхове по света. Планини , пътеписи и маршрути.
Кратера ВредефордКратера Вредефорд
02 Септ.
Надежда Недева
Планината Сан ДжорджоПланината Сан Джорджо
02 Септ.
Надежда Недева
Вулкан СтромболиВулкан Стромболи
15 Август
Надежда Недева
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest
Сиера МадреСиера Мадре
01 Август
Величествената планина Сиера Мадре е част от Скалистите планини в северната част на американският континент. Сиера Мадре е главната планинска система на Мексико. Сиера Мадре се разделя на Сиера Мадре Ориентал, Сиера Мадре Оксидентал и Сиера Мадре дел Сур.
Планините РоднаПланините Родна
25 Юни
Планините Родна се намират в Румъния. Планините Родна са част от Карпатите. Планините родна се простират на петдесет километра дължина.
АндитеАндите
07 Юни
Андите представляват планинска верига, която е призната за най-дългата в целия свят. Андите се е формирала през юрския период. Андите се простират на 7000 километра дължина.
ХималаитеХималаите
31 Май
Хималаите са планина в Азия, която разделя полуостров Индостан от Тибетското плато. Хималаите заемат части от Бутан, Индия, Непал и Пакистан и Китай. Към планинската верига се причисляват и планините Каракорум, Памир и Хиндукуш.
Връх К2Връх К2
31 Май
Връх К2 се намира на границата на Китай и индийският щат Кашмир. Със своята височина от 8611 метра, Връх К2 изпъква сред останалите върхове на плнинската верига Каракорум. Връх К2 е вторият по височина връх след Еверест
Планина АтапуеркаПланина Атапуерка
30 Май
Планината Сиера де Атапуерка е част от Иберийската система, Северна Испания. Планина Атапуерка представлява леко варовиково възвишение. Най-високата точка на Планина Атапуерка се намира на 1079 м.
КарпатитеКарпатите
17 Май
Карпатите или Карпатски планини са разположени в Източна и Централна Европа. Карпатите представляват планинска арка, която е втората по дължина планинска верига в целия свят. Карпатите се простират на територията на седем европейски страни.
Монте ПердидоМонте Пердидо
15 Май
Монте Пердидо е планински връх, разположен в центъра на Пиренеите в Испания и Франция. Монте Пердидои районът около него са част от Световното наследство на ЮНЕСКО. Във Франция Монте Пердидо е наричан Мон Пердю
Национален парк ДурмиторНационален парк Дурмитор
25 Март
Национален парк Дурмитор се намира в Черна Гора. Национален парк Дурмитор е основан през 1952 година. Национален парк Дурмитор е най-предпочитаната туристическа дестинация в страната.
Сакар ПланинаСакар Планина
04 Март
Сакар планина е българска планина, известна със своята красота. Сакар планина се намира между няколко реки. Сакар планина е любима на много туристи.
Връх БезбогВръх Безбог
27 Февр.
Връх Безбог се намира в Северен Пирин. Връх Безбог е висок 2645 метра. Връх Безбог е утвърдена туристическа дестинация, а легендите за произхода на името му са много.
УралУрал
18 Февр.
Урал е район, който в преобладаващата си част е зает от уралската планинска система. Урал се намира на границата на Европа и Азия. Урал се простира на повече от 2000 км дължина.
Странджа ПланинаСтранджа Планина
07 Февр.
Странджа планина е красива планина, която се намира в източна България. Странджа планина има три големи била. Странджа планина е идеално място за почивка.
Торе ЕгерТоре Егер
06 Февр.
Торе Егер е планински връх, който се намира между Чили и Аржентина. Торе Егер е част от Андите. Торе Егер носи името на австрийски алпинист.
Връх Чо ОюВръх Чо Ою
05 Февр.
Връх Чо Ою се намира в Хималаите и се издига на 8201 метра. Връх Чо Ою е покорен за пръв път през 1985 година. Връх Чо Ою на тибетски означава тюркоазен бог.
ГаличицаГаличица
31 Януари
Галичица е планина, намираща се в най-южната част на Западна Македония и в Източна Албания. Галичица от македонската й част е обявена за национален парк. Природни и културни забележителности в планината Галичица
Връх МазамаВръх Мазама
08 Януари
Връх Мазама се намира в Орегон, САЩ. Мазама е стратовулкан, който е бил унищожен. Мазама е оформил калдерата, в която се намира езерото Кратер.